2018 júniusában első alkalommal került megrendezésre a Kézműves Sörfesztivál Gyula városában, azzal a céllal, hogy magas színvonalú programokkal, hazai és határon túli kézműves sörfőzdékkel, Gyula turisztikai hírnevéhez méltó módon ünnepelhessük a nyár italát, a sört.

 

A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Central European Beer Awards – Nemzetközi Sörverseny, kisüzemi kézműves sörfőzdék és házi sörfőzők részére.

A verseny célja nem más, mint a kulturált sörfogyasztás, valamint kisüzemi-kézműves és az otthoni sörfőzés népszerűsítése, továbbá a minőség javítása a gyártók, termelők saját eredményeinek közlésén keresztül.

A megmérettetés a BJCP (Beer Judge Certification Program) irányelvei szerint, egy 50 pontos bírálati rendszerben történik, korszerű, számítógépes program felhasználásával.

Fontos, hogy az a személy, aki a minták előkészítésében és felszolgálásában közreműködik, nem lehet a zsűri tagja, hiszen a bírálók nem ismerik/ismerhetik az általuk zsűrizett minták kilétét.

A versenyre benevezett tételek arany-, ezüst-, bronz-, valamint champion minősítést érhetnek el. Mindezeken felül mindkét kategóriában Grand Champion győztes kerül kiválasztásra.

 

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a gyulai Kézműves Sörfesztivál elnevezésű rendezvényen kerül sor.

Az eredményhirdetést követő 30 napon belül a nevezők megkapják a minta minősítéséről készült bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.