Egyéb kategória

Egy nemzetközileg elismert verseny szervezésében nagyon sok olyan feladat van, amelyet hozzáértő módon kell végrehajtani, ahhoz hogy egy hiteles versenyt kapjunk. Ezért alkalmazzuk a BJCP rendszerét és iránymutatásait.

A verseny teljes menete számítógépes rendszerre épülve bonyolódik le, gyakorlatilag kizárva a szubjektív elemeket. A beérkező minták kódolása az első lépés. A beérkezett mintákat nyilvántartásba vesszük, illetve azonosítjuk az elektronikus nevezési lapon feltüntetett adatokkal. Mindegyiket titkosított azonosító kódszámmal látjuk el a számítógépes rendszerben. A verseny teljes lebonyolítása alatt csak ezen sorszámmal, és a sör BJCP szerinti kategória megnevezésével, alkoholtartalmával találkozhatnak a bírálók. A zsűrizésben csak azon személyek vesznek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra, és megfelelő kondícióban vannak, ismerik és alkalmazzák a BJCP iránymutatásait.

A minták a bírálóktól teljesen elkülönített teremben vannak kóstolási sorrendbe téve, típusuknak megfelelő hőmérsékleten tartva.

A bírálók a számítógépes adatbázisra építve a versenyigazgató ütemezésére kapják a tételeket a bírálatra. Itt azonban fontos, hogy egy bíráló az egyszerűbb, könnyebb sörtípusoktól haladjon egyre intenzívebb, összetettebb, magasabb alkoholtartalmú sörtípusok felé.

A bírálók panelekben dolgoznak, amelynek egy vezetője, úgynevezett asztalfőnök áll. Ő minden esetben egy nagyon magas tapasztalattal rendelkező gyakorlott szakember. Egy panel 3 vagy 4 főből áll. Minden panel tag egyénileg a számítógépes felületen értékeli a sört a megadott szempontok szerint. A bírálat végén az asztalfőnöknél kerülnek összesítésre a vélemények. A panel itt már megbeszélheti egymás között a véleményeket és igyekeznek konszenzusra kerülni az adott termék ítéletében.

Bírálat lépéről lépésre, avagy mit is nézünk meg egy sörön:

Ahogyan kézbe vesszük, körkörös mozdulatokkal megkeverjük a sört a pohárban. Megillatoljuk, így az összes illatot el tudjuk kapni. Először leírjuk a kezdeti észlelt illatokat, figyelve minden szempontra: maláta, komlók, észterek és más illatok. Itt rögtön meg kell, bizonyosodjunk arról, hogy bizonyos illatok érezhetők (vagy a hiányoznak), amik az adott stílushoz tartoznak.

Tovább lépünk a megjelenésre: megfigyeljük és megfogalmazzuk a sör színét (arany, sárga, barna, rézszínű, fekete, stb.) és összevetjük a stílus elvárásaival. Megfigyeljük a sör tisztaságát: felhős, zavaros, tiszta, gyöngyöző, opálos. Ismét figyeljünk a stílus elvárására. Végül a habot: szín, buborékok mérete, tartósság. Sokáig megmarad, vagy hamar összeesik?

Ezután megkóstoljuk. Először benyomást szerzünk az első kortyból, majd hagyjuk, hogy elidőzzön a szánkban, mielőtt lenyeljük. Megfigyeljük a befejezést és az utóízt (néhány másodperccel később). Itt is figyelünk a szempontokra: maláta, komló, erjedés jellemzői, egyensúly, befejezés/utóíz és egyéb íz jellemző. Itt kell észrevennünk a DMS, diacetil, vagy más jellemzők, mint oxidáció, savanyúság, édesség, oldószeres íz, stb. jelenlétét vagy hiányát. Ha jelen vannak, kellenek-e, hogy legyenek? Megfigyeljük az egyensúlyt az elejétől a végéig, egészen az utóízig. A legjobb sörök végig egyensúlyban maradnak.

Továbblépünk a kortyérzetre; itt vizsgáljuk a sör testességét (vékony, vizes, közepes, telt, vastag), a szén-dioxid mennyiségét, az alkoholmelegséget, fanyarságot vagy egyéb érzetet. Itt is figyeljünk, hogy a tulajdonság a stílusnak sajátossága-e.

Az összbenyomás részben megadjuk az általános véleményünket a sörről. Ezt lehet felhasználni javaslatok megfogalmazására és összefoglalni olyan érzéseket, amelyekre nem illeszkedjen a másik négy szakasz egyikébe se.

Számos fontos dolog van, amit az egész bírálat során észben kell tartani. Először is el kell kerülni a negatív véleményeket. A sör pozitív tulajdonságait kell hangsúlyoznunk, még akkor is, ha szörnyű a sör.

A bírálat 50 pontos rendszerben történik, az alábbiak szerinti maximális pontszámmal:

Illat: 12 pont

Megjelenés: 3 pont

Íz: 20 pont

Kortyérzet: 5 pont

Összbenyomás: 10 pont

Éremhatárok:

Arany: 48-50 pont között: Szenzációs, a világ legjobb sörei közé tartozik

Ezüst:  44-47 pont között: Nagyszerű, jó példája a típusának, apróbb módosításokat igényel

Bronz: 40-43 pont között: Nagyon jó, általában megfelel a típusának, apróbb hibái vannak.

0 -40 pont között: Hiányoznak a típus védjegyei, kisebb – nagyobb hibái vannak

Champion díj, azaz kategória győztes: az adott kihirdetett sör kategóriában az aranyérmes termékek közül a zsűri elektronikusan névtelenül és egyenkénti szavazással, egyszerű szavazati többséggel kiválasztja a legjobb sört.

A verseny végén a kategóriájukban a legjobb termékekből, azaz Champion díjas termékekből egyszerű szavazati többséggel kerül kiválasztásra a fődíj, azaz a Grand Champion.