Egyéb kategória

A köztudatban határozott elképzelés a sörről, hogy minél hidegebben kell fogyasztani. A jéghideg sör rendre visszaköszön a reklámokból, plakátokról, és egy forró nyári napon – részben ennek hatására – nem is lebeg más a szemünk előtt, csak egy jóízűt húzni a párától fénylő korsóban habzó aranysárga italból. Azonban minél hidegebben iszunk valamit, annál kevésbé érezhetőek benne az illatok és ízek.

A sörünkben lévő aromák, mind észterek, illóanyagok, acetaldehidek, aminosavak, peptidek, kozmaolajok, különböző enzimek, stb, tehát az ízeket, illatokat adó molekulák, melyek a malátából az élesztőből és a komlóból oldódnak bele, illetve erjedés közben keletkeznek. Mindezek különböző ütemben és intenzitással szabadulnak fel, ezért szoktuk a sört a kézben kicsit melegíteni, megforgatni-lögybölni, hogy az aromák előjöjjenek, a sör kinyíljon nekünk. Ahogy melegszik a sör egyre jobban erősödnek a különböző aromák. A fontos, hogy sörtípusonként más-más aromák egyensúlyára kell fókuszálnunk. Bizonyos alkotók magasabb hőfokon intenzívebbek, de lehet, hogy más alkotók már kifejezetten kellemetlen dominanciát adnak, azonos hőfokon. Így a különböző típusú söröknek más-más az ideális hőmérséklet, ahol ezek ki tudnak nyílni.

Tehát az egyes sörfajtáknak viszonylag jól behatárolható az ajánlott fogyasztási hőmérséklete, mely jellemzően 4 és 15 Celsius fok közé esik. Ez a fogyasztási hőmérséklet egyenesen arányos az alkoholtartalommal és a fenti tényezők eredményezte komplexitással. Befolyásolja azonban ezt a beltartalom, testesség, érleltség…

Próbáljuk azért csoportokra bontani:

1, Nagyon hideg (0-4°C): Minden olyan sör, amit nem akar az ember agyonkóstolgatni, ízlelgetni, elemezgetni: Pale Lager, kanadai sítusú Golden Ale és Cream Ale, alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök. Az alkoholmentes lágersörökben általában sok leerjedetlen cukor van, mert gyártáskor megállítják az erjedést, így minél hidegebben fogyasztjuk, annál kevésbé érezzük édeskésnek.

2, Hideg (4-7°C): A különböző kesernyés, szomjoltó lágersöröket érdemes ezen a hőfokon fogyasztani, ahol a kellemes kesernyésség és a frissítő buborékok meghatározóak. Vékony felső erjesztésű sörstílusok, világos lágerek. Hefeweizen, Kristalweizen, Kölsch, Premium Lager, Pilsner, Classic German Pilsner, Fruit Beer, Angol stílusú Golden Ale, Európai Strong Lager, Berliner Weisse, Belgian White, American Dark Lager, édes gyümölcsös Lambicok és Gueuze, Egyes belga Stongok, pl. a Duvelek

3, Hűtött (7-9 C°C): Itt már jöhetnek a szintén frissítő, de már gazdagabb illatanyagokkal, ízekkel bíró sörök: a citrusos világos búzasör, a gyümölcsös Kölsch, a könnyeden kesernyés Summer Ale, a spontán erjedésű sörök közül a „sörpezsgő” a gueze és gyümölcsös lambic, a karakteresen komlós pilzeni, a vadélesztős Saison vagy Farmhouse Ale, valamint egy frissítő, hordóban érlelt flamand stílusú vörös sör.

4, Enyhe (8-10⁰C): Itt ismerkedhetünk meg legjobban az angol világos és félbarna könnyű sörök az Ale-ek, Bitter-ek erényeivel. Szintén ezen a hőmérsékleten élvezhetjük leginkább a sötét láger- és búzasörök, a Schwarzbier-ek, a könnyed IPA-k, belga Blonde Ale-ek, a düsseldorfi Altbier, valamint az Oktoberfest ikonikus itala a Märzenbier kellemes jegyeit is.

5, 10-12⁰C-on érdemes ízlelni a következő söröket: vörös Ale-ek, a belga Dubbelek és Tripelek, világos és barna baksörök, az éjfekete, sűrű porterek és alsóerjesztésű „testvéreik” az ún. balti Porterek, a magas alkoholtartalmú Imperial vagy Double IPA-k, és a hordóban, akár 3 évig is érlelt flamand barna sör az Oud Bruin.

6, 12-15⁰C-on érvényesülnek a duplabakok, a még erősebb, koncentráltabb  jégbakok, az erős skót Ale, a „Wee Heavy”, az angol és amerikai Strong Ale-ek, a legerősebb belga sörök, a Qudrupelek, a trappista csúcssörök, a gazdag ízvilágú, hordóban és palackban is érlelt, Russian Imperial Stoutok valamint a világos sörök csúcsai, az árpaborok vagy más néven  Barley Wine-ok.

7, Meleg (14-16°C): Barley Wine, Abt/Quadrupel, Imperial Stout, Imperial/Double IPA, Doppelbock, Eisbock, Mead

8, Szobás (17-21°C): Quelque Chose, Liefmans Glühkriek, és a sötét, fűszeres, téli felső erjesztésű különlegességek.

A könnyű, frissítő söröket érdemes hűtőben a kívánt hőmérsékletre hűteni és úgy fogyasztani, a tartalmasabb darabokat azonban, akár a nemes borokat tanácsosabb pincében 10-15 fokon tárolni, mert sok közöttük a palackban tovább érik, gazdagodik, nemesedik.

Természetesen mindenkinek szája íze szerint ajánlott a sört fogyasztani, ha valakinek más hőfokon ízlik leginkább egy sör, akkor igya azon, a lényeg, hogy fogyassza élvezettel.