Egyéb kategória

Mi is az a BJCP?  – Beer Judge Certification Program

Egy egységes sörbíráló, minősítő program.

A Sörbíró Minősítési Program (BJCP) egy nonprofit szervezet, amely ösztönzi az emberek oktatásának előmozdítását, akik a sör, méz és almabor értékelésével foglalkoznak. A BJCP vizsgálati és ellenőrzési folyamat során tanúsítja és rangsorolja a sörbírókat.

A programot 1985-ben hozták létre a Házibor-és Sörkereskedelmi Szövetség (HWBTA) és az Amerikai Háziparosok Szövetsége (AHA) közös erőfeszítéseivel. 1995 óta a BJCP függetlenül működik az alapító szervezetektől, és csak a részt vevő bírák tagsága irányítja.

1985-ben mintegy 30 ember tette meg a BJCP vizsga tanúsítványt. Az első vizsga óta soraink folyamatosan növekedtek, és jelenleg több mint 1000 bíró csatlakozik évente. Ebben az időben (2019) több mint 7500 bíró aktív a BJCP-n, teljes tagságuk meghaladja a 12 000-et.

A BJCP célja:

  1. Ösztönözze a világ sokféle sör-, méz- és almabor stílusának ismeretét, megértését és elismerését.
  2. Népszerűsítsék, elismerjék és előmozdítsák a sör-, méz- és almaborkóstolást, az értékelési és kommunikációs készségeket.
  3. Szabványosított eszközök, módszerek és folyamatok kidolgozása a sör, méz és almabor strukturált értékeléséhez, rangsorolásához és visszajelzéséhez.

Vizsgáló és megfigyelési folyamaton, szankcionáló versenyen keresztül tanúsítják és rangsorolják a sörbírókat, és oktatási forrásokat biztosítanak a jelenlegi és a jövőbeli bírák számára.

A BJCP 2015. évi stílus iránymutatásai egy egységes kötetbe rendezett sör típuskódex, mely pontosan leírja az egyes sörtípusok értékeit.

Célja, hogy jobban foglalkozzon a helyi piacokon megjelenő világsör-stílusokkal, lépést tartson a feltörekvő kézműves-sör-piaci tendenciákkal, leírja a történelmi söröket, amelyek most találnak új utakra, jobban leírja a modern sörfőzési összetevők érzékszervi jellemzőit, kihasználja az új kutatásokat és referenciákat, segítenek a versenyszervezőknek rendezvényeik összetettségének jobb kezelésében.

Egyes sörtípusoknál egyértelmű leírást kapunk: a sör történetéről, jellemző hozzávalókról, bírálati tulajdonságairól (illat, megjelenés, íz, kortyérzet, összbenyomás), megismerhetjük az alap statisztikáit, és konkrét kereskedelmi példát is találhatunk a típusra.

Versenyünkön, a Central European Beer Awards -on is e nemzetközi szabvány kötet alapján végzi a sörök minősítését.