Egyéb kategória

Immár harmadik alkalommal került meghirdetésre a Central European Beer Awards 2020– Nemzetközi Sörverseny, amely arra hivatott, hogy közép-európa legjobb söreit megtaláljuk a kisüzemi kézműves sörfőzdék palettáján illetve a házi sörök közt.

A 2020-as versenyre tehát kisüzemi sörfőzdék és házi sörfőzők nevezhetnek, két külön kategóriában. A versenyszabályzat, illetve a regisztráció a www.ceba.hu és a www.sorfesztivalgyula.hu oldalon található meg. A versenyen indulóknak fajtánként minimum 3 liter versenymintát, minimum 6 palackban kell beküldeniük. A beküldött mintán fel kell tüntetni a készítő nevét, a sör nevét és fajtáját.

Regisztrációs határidő: 2020. május 4. hétfő 24.00 óra

Beküldési határidő: 2020. május 11. 12.00 óra

A nevezett sörök – csakúgy, mint tavaly – arany, ezüst, bronz, valamint champion minősítést érhetnek majd el. Az idei évben 30 kategóriában mérettethetik meg a söreiket a főzdék és a házi sörfőzők.

Az érzékszervi zsűrizésre 2020. május 14-15. között kerül sor Békéscsabán, a Panoráma Étteremben.

A bírálat most is számítógépes rendszeren keresztül fog történni, minden bíráló egyénileg végzi a minták érzékszervi vizsgálatát. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2020. június 13-án kerül sor a „Gyulai Kézműves Sörfesztivál” elnevezésű rendezvény keretében, a lehető legnagyobb országos és nemzetközi sajtónyilvánossággal. A versenyzők az eredményhirdetést követő 30 napon belül kapják meg a minta minősítéséről készült bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.

2019-ben 215 sör versenyzett, melyet a bírák 2 napon keresztül kóstoltak. Összesen 8 kategóriában született champion díj, amely a kategória legjobb terméke. Az amatőr kategóriában ismét a hódmezővásárhelyi Bába Ákos nyert Champion-díjat, a Fekete szakáll nevű Russian Imperial Stoutjával. Ez a sör kapta a Grand Champion minősítést is. A kisüzemi főzdék versenyében a fődíjat egy lengyel főzde, a Spółdzielnia Socjalna DALBA Gordyjskie nevű söre kapta, a médiadíjas pedig egy IPA lett, amelyet a Körös-Maros Biofarmon készített pIPA érdemelt ki. Ezen kívül 11 arany, 14 ezüst és 38 bronz minősítés született.

Izgatottan várjuk, hogy 2020-ban milyen sör érdemli ki a Grand Champion díjat!