Egyéb kategória

Forralt bor helyett forralt sör!

December eleje van, közeledik a Karácsony. Ahogy egyre hűvösebbre fordul az idő, gyakrabban fogyasztunk meleg italokat. Csak hiszitek, hogy a sör így az őszi hűvös esték beálltával feledésbe merül, és átveszi helyét a borozgatás a kandalló előtt.

Hát nem!

Egyre nagyobb teret hódít a forralt sör. Talán találkozhattatok már vele karácsonyi vásárokon is. Igazából a forralt borokhoz hasonlóan mézzel, karácsonyi szokásos fűszerekkel, – mint a fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, kardamon és gyömbér – és citrusok segítségével könnyen varázsolhatunk magunknak kedvenc sörünkből egy forró italt.

Amire vigyázni kell, hogy a sör alkoholtartalma kevesebb, így ha élvezni akarjuk annak melengető hatását, akkor óvatosan a melegítéssel, nehogy kiforraljuk belőle. Célszerű 60 fokig melegíteni a sört és pihentetni benne a fűszereket. Ha idegenkedünk a szénsav hiányától, tegyünk félre belőle egy keveset, és a közvetlenül a fogyasztás előtt öntsük hozzá. És ha tetszett az különleges élmény, kísérletezhetünk a fűszerek variációival különböző sörtípusokban. Szinte végtelen a skála. Használhatunk rózsaborsot, vaníliát, szegfűborsot, szerecsendiót. Vannak, akik egy szelet naranccsal is feldobják, mások a méz helyett akár málnaszirupot tesznek a sörbe.

Az eredeti lengyel forralt sör a grzane piwo legtöbbször tejszínt és tojássárgáját is tartalmaz, amitől lágyan krémes állagú lesz, de olykor egy darabka csokoládéval és rummal is bolondítják híres söreiket.
A forralt sör hívei esküsznek arra, hogy a forralt sör finomabb, mint a forralt bor és valóságos gyógyhatású szer.
Kedvet kaptatok? Kísérletezésre fel!